کم آب شدن دیسک کمر
2018-08-18
کم آب شدن دیسک کمر
کم آب شدن دیسک کمر یکی از درد های شایع دیسک کمر می باشد.
دیسک بین مهره ای از دو قسمت اصلی حلقه ی فیبروزی که شامل 10 تا 20 لایه کلاژن و یک هسته ی مرکزی که حالت ژلاتینه دارد تشکیل شده است.
در جوانان و نو جوانان حدود 70 تا 90 درصد این هسته را آب تشکیل میدهد که الیته با افزایش سن این مقدار کاهش میابد.
در حالتی که ستون فقرات بهصورت عمودی هست (در طول روز) فشار ناشی از وزن بدن باعث میگردد که دیسکها درصدی از آب درون هسته را از دست بدهند و در طول شب که ستون فقرات در حالت افقی قرار دارد، دیسکهای بینمهرهای بهتدریج پر آب شده و در صورتی که آب کافی در دسترسشان باشد، تمام آب از دست داده را جبران میکنند،همچنین کم آب شدن دیسک کمر به وجود می آید.
باافزایش سن پرشدن دیسک های بین مهره ای از آب کاهش مییابد. همچنین با شروع سالمندی تغییراتی در نسبت آب بدن ایجاد می شودکه همراه با کاهش احساس تشنگی بدن فرد دچارکمآبی میشود و درنتیجه ستون فقرات و دیسکهای بینمهرهای نیز بهعنوان جرئی از بدن میتواند دچار کم آبی شود.

عوارض و خطرات کم آب شدن دیسک کمر:
- ایجاد تغییرات دجنراتیو و ساییدگی
- درد و تورم و برجستگی و گاهی منجر به پاره شدن دیسک می شود.
- عدم توانایی جذب و پخش یکنواخت نیروهای ناشی از فشاروزن و فشار فعالیت
علائم کم آبی شدن دیسک کمر:
– احساس خشکی و محدودیت حرکات ستون فقرات کمری
به عنوان مثال بعد از یک نشستن طولانی خم و راست کردن کمر با خشکی و درد همراه است.
درمان کم آب شدن دیسک کمر:
1- ورزش های مکرر برای ستون فقرات و کمر
2-مصرف روزانه آب
3-کنترل تغذیه و کاهش مصرف موادی که میزان اسیدیته بدن را افزایش می دهند مانند قهوه و شکر و سیگار و…

بخش عمده مشکلات گردن درد، پشت درد و یا کمر درد ناشی از اختلال در عملکرد صحیح عضلات مفاصل به دلیل نشستن، ایستادن، ماندن در وضعیت های نامناسب برای زمان طولانی است. ولی متاسفانه به اشتباه عمده، مشکلات ستون مهره را با توجه به بیرون زدگی دیسک می شناسیم. شاید این مشکل پس از ورود و رواج بیش از اندازه ام آر آی صورت گرفته باشد برای همین برای آشنایی بیشتر کمی به ساختمان و عملکرد این عضو مهم یعنی دیسک بین مهره ای می پردازیم.
دیسک بین مهره ای شامل دو قسمت مرکزی و محیطی می باشد. قسمت مرکزی یا ژله ای فرک که حدود 70 تا 90 درصد آن را آب تشکیل می دهد. این بخش مرکزی یک جذب کننده هیدرولیک نیروهای وارد شده به آن است و نیروی وارد شده به مهره که حین راه رفتن، پریدن، خم و راست شدن و … به آن وارد می شود را جذب می نماید. دور تا دور این هسته مرکزی 15 تا 25 لایه از فیبرهای کلاژنی قرار دارند که به صورت حلقوی و با زاویه ای خاص هسته ژله ای را در بر می گیرد و سبب ثبات این ساختار می شود و استحکام دیسک را سبب شده و در مقابل نیروهای وارده به مهره ها مقاومت به خرج داده و سبب استحکام بیشتر سیستم و حفاظت از نخاع و اعصاب بیرون آمده از آن می شود.

میزان آب موجود در هسته مرکزی دیسک در نشستن طولانی و … کاهش می یابد. میزان آب درون دیسک در صبح حداکثر و با ایستادن و انجام کارهای روزانه به تدریج کاهش می یابد و در نتیجه ارتفاع دیسک کمتر شده و بر همین اساس صبح ها حدود دو الی سه سانتی متر قد بلند تر هستیم.
تخریب دیسک از دهه دوم و سوم زندگی شروع می شود و به همین دلیل کمتر کسی را می توا ن یافت (با یا بدون کمر درد) که پس از این سنین دچار علائم تخریب دیسک در ام آر آی او نباشیم.
برخی ویژگی های افراد مبتلا به درد دیسک مهره کمری :
- اگر فشار بر روی عصب سیاتیک وارد شود به آن سیاتیک آلژیا یا درد سیاتیک می گویند که بیشتر به این شکل ظاهر می شود ولی ممکن است اعصاب دیگر ناحیه را هم درگیر کند.
- ممکن است درد تدریجی یا ناگهانی شروع شود.
- سن معمولا بین 20تا40 سال است.
- نسبت درگیری در مردان نسبت به زنان 3به2 است.
- درد با سرفه، عطسه، نشستن طولانی تشدید می شود.
- برخی مواقع نمی توانند روی پای درگیر وزن بیندازند و با پای خمیده راه می روند.
- کاهش قوس کمر انحراف جانبی به سمت ناحیه درگیر یا به سمت مقابل (بسته به فرم آسیب)
- محل درد در نواحی پایین کمر، باسن، ران و ساق می تواند انتشار یابد.

انواع درمان های کم آب شدن دیسک کمر:
1-درمان غیر جراحی:
– معمولا بیش از این استراحت مطلق به دلیل تحلیل در عضلات مهم ستون فقرات که به کهنه شدن درد و اختلال کمک می کند توصیه نمی شود.
– معمولا 2 یا 3 روز استراحت مطلق و استفاده از داروهای ضد التهابی و مسکن است.
2-درمان جراحی کم آب شدن دیسک کمر:
-اگر تحلیل عضلانی یا از کار افتادن عضله ای رخ دهد و مشخص شود در اثر فشار بر روی نخاع یا اعصاب خارج شونده از آن این اتفاق افتاده تقریبا می توان گفت جراحی باید سریعا انجام شود. در سایر موارد تشخیص آن معمولا مشکل و نظرهای متفاوتی در رابطه با آن وجود دارد.
3-درمان فیزیوتراپی:
1-درمان های دستی یا منوال
2-دارای نیدلینگ
3-تیپینگ
4-استفاده از مدالیته های ضد درد

Post Views:
12,024