ماساژ ورزشی
ماساژ ورزشی :ماساژ دارای انواع بسیار مختلفی است که هر کدام از آنها تکنیکهای متفاوتی دارد. یکی از انواع مختلف ماساژ، ماساژ ورزشی میباشد. هر روز که می گذرد به این امر بیشتر واقف می شوند که رسیدن به موفقیت تنها در گرو انجام فعالیتهای ورزشی نیست بلکه آمادگی روحی و هیجانی در کنار آمادگی جسمی برای موفقیت لازم است و از سویی پیشگیری از صدمات ورزشی هم از ارکان رسیدن به پیروزی است.
تعریف ماساژ
یک سری حرکات به کمک دست که به بافت های نرم بدن اعمال می شود و می تواند روی دستگاهای عصبی،گردش خون موضعی تاثیرات درمانی داشته باشد.در تعریفی دیگر می توان گفت:حرکات منظم و اصولی روی بافت های بدن که تاثیرات خاصی روی دستگاهای عصبی و عضلانی،گردش خون می گذارد.
ماساژ ورزشی چیست
ماساژ درمانی ورزشی نوعی از ماساژ میباشد که برای درمان آسیبهای بافت نرم، از بین بردن درد و آسیبهای ناشی از فعالیتهای ورزشی و تفریحی استفاده میشود. این نوع ماساژ میتواند سختی و گرفتگی عضلهها با کاهش ضربان قلب و فشار خون کاهش داده و میزان آرامش بدن را افزایش دهد.
ماساژ ورزشی، که شیوۀ نسبتاً نوینی در ماساژ به حساب می آید شامل ماساژ بافت نرم بدن توسط ماساژور ورزشی برای کمک به اشخاصی است که فعالیت منظم بدنی دارند. بافت نرم بافت همبندی است که به اندازه استخوان و غضروف مستحکم نیست و شامل پوست، ماهیچه و تاندون میشود. ماساژ ورزشی یا ورزش درمانی به حل مشکلات و رفع عدم تعادل در بافت نرم، که از فعالیت بدنی تکراری و شدید ناشی میشود، کمک میکند. استفاده از ماساژ ورزشی، قبل و بعد از ورزش، باعث بهبود عملکرد بدن، بازیابی سلامت و جلوگیری از آسیب میشود.
انواع ماساژ ورزشی کدام است
1- قبل از مسابقه :
این ماساژ کوتاه مدت، تحریک کننده است و ۱۵ – ۴۵ دقیقه قبل از این مسابقه انجام می شود. و برای قسمتهایی است که در مسابقه درگیر هستند.
2- پس از مسابقه :
تا یک یا دو ساعت پس از مسابقه ، به عادی سازی بافت های بدن منجر میشود.
3- ترمیمی :
این ماساژ برای بهبود یا کمک به بهبود قسمتهای اسیب دیده در مسابقه یا تمرین است این ماساژ میتواند به عنوان پیشگیری از اسیب هم باشد.
4- ماساژ توانبخشی :
با هدف کاهش درد به دلیل مصدومیت و بازگشت بدن به سلامت و حالت آماده انجام می شود.
نکته مهم :
این ماساژ ریلکسی نیست و کل بدن در آن ماساژ داده نمی شود.
مزایای ماساژ در ورزش
1- کاهش احتمال بروز آسیب های ورزشی : از طریق کشش مناسب عضلانی در خلال یا قبل از رخدادهای ورزشی و ماساژ عمقی که سبب پر خونی و گرمای درونی عضلات می شود.
2- دامنه حرکتی ورزشکار را بسیار افزایش داده و انعطاف پذیری را بهتر میکند
میزان قدرت ورزشکار را افزایش میدهد
3- کوتاه کردن زمان ریکاوری و بازیابی توان از دست رفته در خلال دوره های تمرین با مسابقات
4- به حداکثر رساندن رسیدن مواد غذایی و اکسیژن به عضلات از طریق افزایش جریان خون به عضلات.
5-دامنه حرکتی ورزشکار را بسیار افزایش داده و انعطاف پذیری را بهتر میکند
میزان قدرت ورزشکار را افزایش میدهد
تکنیکهای ماساژ های ورزشی
1- ماساژ فشاری :
در این روش فشارهای ریتمیک به عضلات وارد می آید و این امر سبب پر خونی عمقی و نرمی بافتها خواهد شد. این ماساژ عمدتا” در ابتدای ماساژ و برای گرم کردن و آماده کردن عضلات برای انجام ماساژهای اختصاصی انجام می شود.
2-ماساژ عمقی سوئدی :
مبدع این نوع ماساژ را پر هنریک لینگ (۱۸۳۹-۱۷۷۶) میدانند. لینگ روش خاص خود در ماساژ را، بهخصوص برای کمک به شمشیربازان و ژیمناستها، پایهریزی کرد و گسترش داد و در همین حال، اقبالی بینالمللی به کار او شد. بسیاری از ایدههای او در انجام ماساژ سوئدی پایههای ماساژ ورزشی مدرن را تشکیل داده است. امروزه، انواع متعددی از این نوع ماساژ برای کمک به افراد و حفظ سلامتی و تندرستی ایشان، عرضه میشود. اکنون، سالهاست ماساژ ورزشی در امریکا، کانادا و استرالیا پذیرفته شده و مورد استفاده است؛ در حالی که در انگلستان این تمرین از دهه ۱۹۹۰ شناخته شد و به طور گستردهای مورد استفاده قرار گرفت.
3- ماساژ لنفاتیک :
تحریک مسیر های لنفاوی با ماساژ سبب بهبود تورم ، درد و تغذیه بافتهای موثر در ورزش خواهد شد.
4-ماساژ نواحی حساس و کلیدی :
نواحی خاصی از بدن یا عضلات وجود دارند که تحریک آنها سبب کاهش حساسیت پذیری زیاد ، اسپاسم عضلانی و دردهای ارجاعی می گردد. در ماساژ نواحی کلیدی تاکید بر روی ماساژ این نواحی است. در صورت عدم درمان و ماساژ این نواحی شاید فرد دچار دردهای شدید و محدودیتهای حرکتی گردد و کارایی ورزشی اش کاهش یابد.
5-ماساژ فیبرهای متقاطع :
در این نوع ماساژ از تکنیکهای مالشی برای ایجاد کشش و پهن تر کردن فیبرهای عضلانی و گروههای عضلانی خاص استفاده می شود. گاهی در این روش بر روی نقاط خاص عضله یا بافتهای همبند با اعمال مالش عمقی عرضی اعمال نیرو می شود و از این امر برای کاهش چسبندگی های نا مناسب همبندی و در جهت افزایش قدرت و انعطاف پذیری و سیر بهبودی استفاده می شود.
چه زمانی ماساژ ورزشی لازم است
ماساژ ورزشی به ورزشکاران کمک میکند تا بدنشان را برای عملکرد مطلوب آماده میکند، یا کمک میکند بدنشان پس از یک رویداد ورزشی بزرگ بهبود یابد و یا در طی یک مسابقه به خوبی عمل کند. با این حال، بر خلاف آنچه که از نام آن پیداست، لازم نیست شما یک ورزشکار باشید تا از مزایای ماساژ ورزشی بهرهمند شوید.
1-ماساژ ورزشی در پیشگیری و بهبود صدمات وارد شده بر عضلات و تاندونها موثر است و میتواند برای افراد صدمه دیده، دارای درد مزمن یا محدودیتهای حرکتی مفید باشد.
2-در ماساژ ورزشی، به طور کلی ماساژور ورزشی بر روی یک ناحیه خاص از بدن شما متمرکز میشود که معمولا با نوعی فعالیت ورزشی مثل راه رفتن، تنیس، والیبال یا فوتبال و..ارتباط دارد.
3- مهمترین نکته در ماساژ ورزشی این است که فرد یک ماساژور ورزشی آموزش دیده باشد و بر روی طیف گستردهای از تکنیکها مسلط باشد و بداند که چه زمانی از آنها استفاده کند.
در چه شرایطی ماشاژ ورزشی را انجام ندهیم
1- زمانیکه درجه حرارت بالاتر از 37.8 درجه رسیده و احساس ناخوشی داشته باشیم.
2- زمانیکه دارای زخمهای باز، کبودی های تازه، رگ به رگ رباط، سرما زدگی وسوختگی شده باشیم.
3-بیماران سرطانی
4-هموفیلی
5- بیماری های عفونی پوست – عفونت باکتریایی، عفونت های قارچی، عفونت های ویروسی
6- دیابت – به شدت منع ماساژ دارد.
تاثیر ماساژ بر روی کاهش درد
یکی از دلایل مهمی که افراد به ماساژ روی می آورند تاثیر آن بر روی کاهش درد می باشد، زیرا ماساژ از یک سو با برطرف کردن مواد زاید در بافت ها منجر به کاهش درد و ناراحتی شده و از سوی دیگر منجر به بالا رفتن آستانه درد گیرنده های عصبی می شود زیرا اگر حرکات ماساژ را به صورت ملایم شروع کنید و به مرور به شدت آن اضافه کنیم حساسیت گیرنده های درد کاهش یافته و در نتیجه آستانه درد بالا می رود.
تاثیر ماساژ بر عضلات
ماساژ بر روی عضلات بدن نیز تاثیر مثبت می گذارد. نحوه تاثیر آن بدین گونه است که منجر به بهبود ویژگی ارتجاعی تارهای عضلانی می شود، همچنین ماساژ به انقیاض عضلات کمک کرده و منجر به کاهش آتروفی عضلات می شود. همچنین ماساژ موجب بهبود جریان اکسیداسیون و احیاء و نیز بهبود عملکرد جذب مواد غذایی در فیبرهای عضلانی می شود و نیز موجب تجدید قوای تحلیل رفته ناشی از خستگی عضلات می شود. در مجموع ماساژ در بدست آوردن توان از دست رفته عضلات خسته کمک مؤثری می کند و عضلات را به حالت استراحت بر می گرداند