ماساژ زانو
ماساژ زانو :اغلب افراد در دورهای از زندگی خود به زانودرد دچار شدهاند. ممکن است طی انجام کار زیاد به زانوی خود فشار آورده باشید یا در آخر هفته تمرین پرفشار و سختی را پشت سرگذاشتهاید و حالا زانوی شما درد میکند. اما برای برخی از افراد، درد زانو به تدریج و با مرور زمان شکل میگیرد و شدت پیدا میکند. این درد زانو ممکن است در جلوی زانو (کشکک زانو)، درون خود مفصل یا حتی پشت زانو احساس شود. ممکن است درد زانو بعد از دویدن یا نشستن و برخاستن ایجاد شود ویا هنگام بالارفتن از پلهها زانوی شما خالی کند. دردمزمن زانو میتواند به تدریج بسیار شدید شده و حتی فرد را ناتوان کند.
ماساژدرمانی چیست
اصطلاح «ماساژدرمانی» مجموعه گستردهای از تکنیکها را شامل میشود. به این منظور معمولاً فرد ماساژدهنده از فشار دادن، مالش، و سایر تکنیکهای دستکاری عضله و بافتهای نرم برای ماساژ دادن استفاده میکند. در اکثر موارد این درمان از طریق دستها و انگشتها انجام میشود، اما گاهی اوقات ممکن است به این منظور از بازو، آرنج یا حتی پا نیز استفاده گردد.
ماساژ زانو برای درد زانو چگونه است
ماساژتراپی روشی ایمن و موثر برای درمان درد زانو است. در بسیاری موارد، تنها چیزی که بیمار برای تسکین درد زانوی خود به آن ناز دارد، ماساژزانو است. این روش همچنین در ترکیب با سایر روشهای فیزیوتراپی بسیار موثر است. در صورتی که درد شما آنقدر شدید است که به فکر انجام جراحی زانو افتادهاید، بهتر است قبل از آن، انجام ماساژتراپی را یکبار امتحان کنید چرا که ممکن است مشکل شما را برطرف کند. اما درصورتی که قبلا عمل جراحی زانو را انجام دادهاید، مزایای ماساژ درمانی به تسریع روند ریکاوری شما، کمک زیادی میکند.
برای کدام یک از مشکلات زانومیتوان از ماساژدرمانی استفاده کرد
ماساژدرمانی برای مجموعه متنوعی از مشکلات زانو مورد استفاده قرار میگیرد که برای مثال در این زمینه میتوان از کاهش درد زانو، توانبخشی آسیبدیدگیهای ورزشی، کاهش استرس، ریلکس شدن اعصاب، کاهش تشویش و افسردگی و نیز کمک به سلامت عمومی زانو نام برد. ماساژدرمانی میتواند برای موارد زیر مفید باشد:
**پارگی تاندون
**کیست بیکر
**زانوی دوندگان
**نقرس
**بیثباتی و دررفتگی کشکک
انواع ماساژ زانو
ماساژتراپی تنها یکی از چندین روش درمانی مختلف برای درد و آسیبهای زانو است.
**ماساژ سوئدی :
که شامل حرکات طولانی دست همراه با ورز دادن بافتها میشود که برای کاهش درد در محل آسیبدیده مناسب است.
**ماساژ میوفاسیال :
یا ماساژ “فوم رولر” که برای رفع درد نقاط ماشهای انجام میشود و در آن از کشش دادن بافتها و برخی تکنیکهای خاص ورز دادن ماهیچهها برای آزادسازی تنش داخل عضلات استفاده میشود.
**ماساژ شیاتسو :
یک روش ماساژدرمانی ژاپنی که در آن از وارد کردن فشار به عضلات و مفاصل استفاده میشود و میتواند در کاهش درد ناشی از آرتروز موثر باشد.
ممکن است متخصص طب فیزیکی و یا متخصص کایروپراکتیک قبل از انجام ماساژ از کمپرس گرم استفاده کند تا عضلات بیمار را شل و ریلکس کند. او همچنین ممکن است بر روی عضلاتبیماز فشار ملایمی وارد کند تا با افزایش جریان خون موجب آزاد سازی گرفتگی عضلات شود.
عوارض جانبی و خطرات ماساژدرمانی چه هستند
در صورت استفاده از خدمات افراد متخصص و باتجربه و نیز مورد توجه قرار دادن اقدامات احتیاطی لازم، ماساژدرمانی ریسک بسیار پایین دارد. به این ترتیب تعداد مشاهده موارد آسیبدیدگیهای شدید در این رابطه بسیار کم است. عوارض ماساژ درمانی میتواند شامل درد یا ناراحتی موقت، کبودی، ورم، و حساسیت یا آلرژی به روغن ماساژ باشد. مراقبتهای لازم برای ماساژ درمانی شامل موارد زیر است:
**ماساژ شدید نباید بر روی افرادی که دچار مشکلات خونریزی یا سطح پایین پلاکتهای خون هستند یا برای افرادی که از داروهای رقیقکننده خون همچون وارفارین استفاده میکنند، انجام شود.
**ماساژ زانو نباید در نقاطی از بدن که دچار لختههای خونی، شکستگی استخوان، زخمهای باز یا در حال ترمیم، عفونت پوستی یا استخوانهای ضعیف (همچون پوکی استخوان یا سرطان) هستند یا در محلهایی که اخیراً بر روی آنها عمل جراحی انجام شده مورد استفاده قرار گیرد.
**هرچند ماساژدرمانی معمولاً برای بیماران مبتلا به سرطان بیخطر است، لازم است این افراد قبل از ماساژ عمیق یا وارد شدن فشار شدید به بدن با متخصص غدد صحبت کنند. به این ترتیب لازم است از وارد کردن فشار مستقیم به غدههای بدن در طول ماساژ خودداری شود.
**زنان باردار باید قبل از ماساژ درمانی با پزشک معالج خود مشورت نمایند.
البته مواردی نیز وجود دارند که نباید از روش ماساژ زانو استفاده کرد.در این موارد خطرات ماساژدرمانی از مزایای احتمالی آن بیشتر است و حتی ممکن است در برخی موارد، انجام ماساژدرمانی موجب بروز مشکلات جدی شود. این موارد عبارتند از:
**وجود زخم باز
**وجود پارگی در بافت عضلانی
**پارگی کامل تاندون
**سوختگی، سرمازدگی، شکستگی استخوان
**روماتیسم مفصلی و نقرس
**بورسیت
**عفونت پوستی یا عفونت بافتهای نرم داخلی
**ترومبوز
**وجود رگهای مصنوعی
**ابتلا به اختلالات خونریزی مانند هموفیلی
**وجود تومور
تمرین ماساژ زانو
درصورتیکه آسیب ناحیه زانو شکستگی یا پارگی عضلات و تاندوم ها نباشد؛ می توان با ماساژ نقاط خاصی از زانو تا حد زیادی درد و ورم را کاهش داد. یکی از این نقاط بالای کشکک زانو است که این نقطه را در جهت عقربه های ساعت ۲ تا ۵ دقیقه می چرخانیم. دو نقطه سمت چپ و راست خارج کشکک، دو نقطه پائین کشکک نرسیده به نوک تیز کشکک ، یک نقطه روی قسمت عقب قوزک و نقطه آخر هم پائین قوزک است. در صورتیکه این ۷ نقطه را ماساژ دهیم؛ ۷۰ تا ۹۰ درصد درد کاهش پیدا می کند و تا حد زیادی از ورم نیز جلوگیری می شود. اگر ضایعه استخوانی، عضلانی و تاندونی در زانو وجود نداشته باشد و تنها پیچ خوردگی ساده باشد؛ با ماساژ این نقاط درد کاهش پیدا می کند.
ماساژ زانو مخصوص بعد از جراحی
میزان انجام عمل جراحیهای تعویض مفصل زانو روز به روز رو به افزایش ایت، اما بروز خشکی و بی حرکتی مفصل یکی از عوارض آزاردهندهی این جراحی است. بعد از انجام جراحی، بافتهای اضافه و فیبروزی در جای زخم جراحی تشکیل میشوند که میزان تشکیل این بافتها در بیماران مختلف، متفاوت است. این بافتها میتوانند توانایی حرکتی مفصل را بسیار محدود کنند.
ثابت شده است که انجام ماساژتراپی میتواند تاثیر بسزایی در روند ریکاوری پس از جراحی زانو داشته باشد. مزیت دیگر ماساژ این است که هیچ عوارض جانبی ندارد و تاثیرات درمانی آن تضمین شده هستند.
مزایای ماساژتراپی برای زانو درد
ماساژتراپی به نحو موثری به کاهش التهاب در مفاصل، خشکی و بیحرکتی مفصل کمک میکند. مهمترین مزایای ماساژ زانو در ادامه ذکر شدهاند:
**این روش موجب افزایش جریان خون در مفصل زانو میشود. افزایش جریان خون موجب پاکسازی بافتهای مفصلی از مواد زائد میشود و به بازسازی سریعتر بافتها و غضروفهای آسیبدیده کمک میکند.
**ماساژ زانو و حتی صرفا کشیدن دست بر روی مفصل موجب انتقال پیامهای عصبی متضاد با پیامهای عصبی درد میشود و از این طریق درد زانو را کاهش میدهد.
**ماساژ زانو موجب بهبود انعطافپذیری مفصل میشود.
**موجب بهبود توانایی حرکتی و فعالیت بیمار میشود.
**بسیاری از افراد مبتلا به زانو درد برای تسکین درد خود به انجام روشهای درمانی پرهزینه و خطرناک مانند جراحی، متوسل میشوند.